Įmonių katalogas

mityba.jpg

Norint būti sveikiems reikia ne tik laikytis mitybos taisyklių, bet ir režimo. Mitybos režimas - tai valgymas tam tikru laiku. Labai svarbu valgyti kasdien tuo pačiu metu, nes atėjus laikui valgyti, gausiau išsiskiria virškinimo sultys, atsiranda apetitas, o pavalgius - maistas geriau suvirškinamas. Virškinimo sistema pailsi naktį, miegant. Ji turi ilsėtis ne mažiau, kaip 8-10 val. per parą. Maisto produktus, kurie turi daug gyvulinių baltymų ir riebalų, reikia vartoti dieną ar rytą, nes jie skatina medžiagų apykaitą, dirgina nervų sistemą, apsunkina miegą. Vakare geriau vartoti pieną, kefyrą, varškę, daržovių salotas, vaisius. Paros maisto raciono energetinės vertės dalis kiekvienam valgymui priklauso nuo darbo veiklos pobūdžio, fizinio krūvio ir amžiaus.   Sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojama valgyti 3-4 kartus per dieną: pusryčius, priešpiečius arba pavakarius, pietus ir vakarienę. Kiekvieno valgymo metu gaunamas energijos kiekis taip pat turi skirtis. Atskirų valgymų rekomenduojamos energinės vertės: jei valgoma 4 kartus per dieną: pusryčiai -  25 proc.;  pietūs -  35 proc.; pavakariai (priešpiečiai) – 15 proc.; vakarienė – 25 proc. paros energinės vertės. Vakarieniauti reikėtų likus maždaug dviem valandom iki miego.

 

Nepamirškite laikytis ir  sveikos mitybos principų:

Pirmasis principas – nuosaikumas: Tai pagrindinis sveikos mitybos principas. Svarbu žinoti, kad net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

Antrasis principas – įvairumas: Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Nė vienas maisto produktas neturi absoliučiai visų maisto medžiagų. Jos gaunamos valgant įvairų maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.

Trečiasis principas – subalansuotumas: Mitybos subalansavimas - tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo.

 

PATARIMAI, KAIP PAKEISTI MITYBOS ĮPROČIUS

• Pradėkite keisti mitybos įpročius nedelsdami, tačiau imkitės permainų palaipsniui.

• Valgykite saikingai – mažinkite vieno ar kito produkto kiekį, bet neatsisakykite jo visiškai.

• Nėra ,,gerų“ ar ,,blogų“ maisto produktų, yra tik sveika arba nesveika mityba.

• Žinokite, kad sveika ir tinkama mityba padės Jums išlaikyti normalią kūno masę ir Jūs jausitės puikiai.

• Valgykite įvairų maistą.

• Kuo daugiau valgykite daržovių ir vaisių.

• Vartokite daug maisto produktų, kuriuose yra sudėtinių angliavandenių.

• Valgykite reguliariai.

• Gerkite daug skysčių.

• Daugiau judėkite

Neatidėliokite rytojui – pradėkite sveikai maitintis jau šiandien!

 

Naudota literatūra:

R. Bartkevičiūtė, A. Barzda, R. Stukas, A. Abaravičius, J. Petkevičienė, J. Klumbienė (2011). Sveikos gyvensenos rekomendacijos.

Lažauskas R. (2005). Mityba ir sveikata.

Lichtenstein AH, Appel LJ, Brands M, Carnethon M, Daniels S, Franch HA, et al. Diet and lifestyle recommendations revision 2006: ascientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation.

 

 

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro inf.



2013-11-11 12:25
Panašūs straipsniai:
Italijos perlai, kuriuos įsimylėsite akimirksniu – Riminis, Kalabrija, Sardinija
Lankantiems gražiausias Lietuvos vietas – užburiančius vaizdus atveriantys apžvalgos bokštai, arba lietuviškieji eifeliai
Neatrastieji Balkanai: kuo gali nustebinti dar menkai pažįstama Albanija?
Atviruko vertais vaizdais apdovanotas Tailandas – nuo naktiniais žiburiais tviskančio Bankoko iki laukinių smėlio paplūdimių
Trys romantiškiausios vietos susituokti Lietuvoje

Copyright © Imoniuinfo.lt 2011