Įmonių katalogas

Kortele_f.jpg

Mažinant neapskaitytos ekonomikos mastą ir piktnaudžiavimus statybų sektoriuje, kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą. Trečiadienį tokio kodo įteisinimui pritarė ministrų kabinetas. Tam dar turės pritarti Seimas.

 

Statybvietėje dirbančiam darbuotojui suteikus statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą, duomenys apie statybvietę ir apie statybvietėje statybos darbus atliekančius asmenis bus įtraukti į Statybininkų saugos tapatybės informacinę sistemą. Joje realiu laiku informaciją galės matyti patys darbuotojai, rangovai ir valstybės institucijos – Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, policija ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

 

„Šis pokytis atneš naudos visiems: darbuotojui, kuris turės kodą, pirmiausia, tai bus teisingo apmokėjimo už darbą garantas, darbdaviui – efektyvesnis darbų valdymas, profesinėms sąjungoms – tai įrankis užtikrinti darbuotojų saugumą, o valstybės institucijos galės anksčiau įžvelgti rizikas ir greičiau identifikuoti nesaugią aplinką darbe, nustatyti galimus piktnaudžiavimus,“ – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

 

Skaičiuojama, kad kasmet Lietuvos statybų srityje neapskaitoma apie 500 – 700 mln. eurų pajamų. Statybų sektoriuje dirba apie 95 tūkst. darbuotojų, iš kurių kas ketvirtas vertinamas kaip rizikingas mokesčių mokėtojas. Statybose dirbančių darbuotojų vidutis darbo užmokestis yra mažesnis už daugumos panašių veiklų darbuotojų vidutinį darbo užmokestį, o mažesnį už minimalią mėnesinę algą darbo užmokestį gauna kas penktas statybininkas.

 

Kas privalės gauti identifikavimo kodą?

Statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodas bus privalomas kiekvienam fiziniam asmeniui, kuris yra:

 

•    rangovo įdarbintas pagal darbo sutartį,

•    pas rangovą laikinai dirbantis į Lietuvą komandiruotas darbuotojas,

•    rangovo naudai darbus atliekantis laikinojo įdarbinimo įmonės darbuotojas,

•    savarankiškai dirbantis asmuo, vykdantis individualią veiklą.

 

Kokią naudą tai duos?

Įsigaliojus statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodui, kontroliuojančios institucijos galės greičiau ir lengviau nustatyti statybvietėje dirbančio fizinio asmens tapatybę ir darbdavį, kas leis užtikrinti, kad statybininkas dirba legaliai. 

 

Kadangi sistema leis nustatyti statybvietes ir darbuotojų darbo vietą realiu laiku, neliks galimybių piktnaudžiaujančiam verslui turėti „šešėlinių“ objektų. 

 

Be viso to, sistema padės efektyviau vykdyti darbų saugos ir aplinkos saugos kontrolę.

 

Perimta kitų šalių patirtis

Lietuvos statybininko saugos tapatybės identifikavimo koncepcija kurta išanalizavus Norvegijos ir Švedijos praktiką. 

 

Norvegijoje prievolė turėti statybininko ID kortelę yra įtvirtinta nacionaliniuose įstatymuose nuo 2008 metų. Šios prievolės tikslas yra susieti darbuotoją su darbdaviu. Statybininko ID kortelės idėją labai palaiko profesinė sąjungos, kadangi jos įvedimas smarkiai padidino saugą. 

 

Švedijoje statybininko ID kortelė nėra privaloma, bet įstatymuose darbdaviui yra numatyta prievolė vesti laiko apskaitos žurnalus, o statybose – tik elektroninius žurnalus. Statybininko ID kortelėje kompetencijos tikrinamos savanoriškai, jas tikrina akredituoti centrai. Švedijos statybininko ID kortelės idėja yra kilusi iš verslo asociacijų.

 

Skaičiuojama, kad Statybininkų saugos tapatybės informacinės sistemos sukūrimui arba pirkimui reikės apie 0,5 mln. eurų, bet planuojama, kad tai padės susigrąžinti 100 mln. eurų iš šešėlio.

 

Jeigu Seimas pritars, statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą planuojama įteisinti nuo 2020 metų lapkričio mėnesio, o administracinė atsakomybė už statybininko saugos tapatybės identifikavimo reikalavimų neįgyvendinimą būtų taikoma nuo 2021 m. gegužės mėnesio.

 

Informacinė sistema, kurioje bus kaupiami duomenys apie statybvietę ir apie statybvietėje statybos darbus atliekančius asmenis, turėtų pradėti veikti ne vėliau nei 2020 metų lapkričio mėnesį.

 

2019 10 16

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inf.



2019-10-22 11:21
Panašūs straipsniai:
Kas yra karkasinis namas ir kokie yra šio tipo namų privalumai?
Inžinerinių tinklų klojimas visoje Lietuvos teritorijoje
Statybos įrankių nuoma Vilniuje ir Kaune
Registrų centras: e. aukcionuose išaugo susidomėjimas kelių technika
Medienos gaminiai, lauko baldai

Copyright © Imoniuinfo.lt 2011